Kako zaščititi svoje celice pred oksidativnim stresom

Kako zaščititi svoje celice pred oksidativnim stresom

Oksidativni stres je lahko vzrok mnogim zelo resnim težavam v našem telesu, kljub temu pa večina ljudi ne ve dovolj o njem. Morda ste že slišali za izraz oksidativni stres, a ne veste natančno, zakaj je škodljiv za vaše celice in predvsem, kako se pred njim zaščititi.

 

Kaj je oksidativni stres?

Oksidacija je proces, ki se dogaja v celicah našega telesa, ko celice presnavljajo kisik, ki smo ga vdihnili, celice pa v tem procesu dobijo energijo. Obenem se tvorijo prosti radikali, ki ob stiku z molekulami v naših celicah lahko povzročijo stres in poškodbe celic.

Prosti radikali sicer so sicer prisotni v telesu in so celo nujni za normalno delovanje telesa, saj pospešujejo celjenje. Težava pa nastane, ko se količina prostih radikalov preveč poveča in začne negativno vplivati na proces celjenja. Temu pravimo oksidativni stres.

Celice, ki so izpostavljene oksidativnemu stresu, ne morejo opravljati svojih funkcij v telesu, kar ima lahko hude negativne posledice.

Procesov, ki lahko privedejo do oksidacije, je v našem telesu na milijone:

  • ko celice uporabljajo glukozo za pridobivanje energije,
  • ko se imunski sistem bori z bakterijami in povzroči vnetje,
  • ko se naše telo razstruplja različnih strupov, ki smo jih vnesli v telo.

Nevarnost oksidacije pa se še poveča, ko smo izpostavljeni fizičnemu ali psihičnemu stresu. Takrat oksidacija povzroča poškodbe naših celic, beljakovin in celo naše DNK.

 

Kako veste, ali ste izpostavljeni oksidativnemu stresu?

Simptomi oksidativnega stresa so naslednji:

  • utrujenost,
  • poslabšanje spomina,
  • bolečine v mišicah in sklepih,
  • gube in sivi lasje,
  • slabši vid,
  • glavobol in občutljivost na hrup,
  • podvrženost okužbam.

Oksidativni stres je povezan s celo vrsto bolezni in težav, ki lahko imajo zelo resne posledice za zdravje celic in posledično celotnega telesa.

 

Kako lahko zmanjšamo oksidativni stres?

Nivo oksidativnega stresa se poveča, ko smo izpostavljeni stresu, različnim toksinom in okužbam. Prav tako ga povečuje vnos sladkorja in kemikalij. Če se lahko izognemo zgoraj naštetemu, smo na dobri poti k zaščiti naših celic.

Našim celicam lahko pomagamo pri zaščiti pred oksidativnim stresom

Ampak v praksi je to seveda nekoliko težje kot v teoriji. Kako naj se izognemo stresu, toksinom in kemikalijam ter okužbam? Sladkor bi še nekako lahko omejili …

Dejstvo je, da je v divjem tempu, ki nam ga narekuje družba, to zelo težko. Dejstvo pa je tudi, da se število obolelih z različnimi hudimi boleznimi povečuje (verjetno sami poznate več takšnih primerov). Torej, kaj lahko storimo?

Proti stresu v službi in doma se lahko borimo s telesno aktivnostjo. Najbolj osnovna vadba za telo je tek. Če imate možnost in vsaj kanček volje, lahko z rednim tekom vsaj trikrat na teden naredite čudeže glede vašega splošnega počutja in zmanjšanja stresa od vsakodnevnih obveznosti. Če vam tek niti malo ne diši, izberite drugo obliko vadbe, pomembno je le, da telesne aktivnosti ne zanemarite.

Proti kemikalijam in toksinom se lahko borimo tako, da pazimo, kaj mi in naša družina jemo in pijemo. Uživanje čimbolj naravne hrane in pijače ter izogibanje umetno predelani hrani, ki vsebuje kup kemičnih dodatkov. Je težko, ampak z malo selekcije pri živilih lahko vnos škodljivih snovi vsaj omejimo na neko sprejemljivo stopnjo.

Okužbam se lahko izognemo z dvigom našega imunskega sistema (verjetno veste, da stres slabi tudi naš imunski sistem). Zdrava hrana, gibanje (ja, ponavljam se) in v posebej kritičnih mesecih pomoč našemu imunskemu sistemu v obliki prehranskih dopolnil, ki so namenjena prav temu (za dvig imunskega sistema priporočam Focus Immun).

Zadnji korak pri boju z oksidativnim stresom pa je uživanje vitaminov in drugih sestavin, ki dokazano pomagajo vašemu telesu, da se lahko obrani pretirane oksidacije in s tem težav, ki jih le-ta povzroča.

 

CELL Protector, številka 1 za zaščito vaših celic

Če iščete celovito rešitev, vam priporočam prehransko dopolnilo CELL Protector, ki je namenjeno prav zaščiti vaših celic. CELL protector je razvit in proizveden v Sloveniji, njegova edinstvena formula pa vsebuje kar tri vitamine, ki dokazano prispevajo k zaščiti celic pred oksidativnim stresom (Vitamin C, vitamin E in vitamin B2 (riboflavin)), poleg tega vsebuje še vitamin A, ki ima vlogo pri procesu celične specializacije in vitamin B9 (folna kislina), ki ima vlogo v procesu celične delitve. Celoto zaokrožujejo še modra, modro-zelena in rdeča alga. Alge so znane kot zibelka življenja in najnovejše raziskave nakazujejo, da o njihovem pozitivnem delovanju na človeško telo še zdaleč ne vemo vsega.

 

Storite prvi korak in zaščitite svoje celice še danes!

 

LEAVE A COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *