Za zdravo srce so pomembni gibanje, zdrava prehrana in kvalitetna prehranska dopolnila

Za zdravo srce so pomembni gibanje, zdrava prehrana in kvalitetna prehranska dopolnila

Letošnji že 18. svetovni dan srca, ki bo prihodnji teden, bo potekal pod geslom Skupaj za moč srca. Predsednik Društva za razvoj srca in ožilja Slovenije Matija Cevc je ob tem poudaril, da je treba združiti več ukrepov, ki pomlajujejo srce. Pri tem je najpomembnejši zdrav življenjski slog – z veliko gibanja in zdravo prehrano. V zadnjem času pa so ljudje pri svojem zdravju zelo pozorni tudi na kvalitetna prehranska dopolnila. Več o slednjih tukaj – DOLGOŽIV.SI.

Bolezni srca in ožilja so še vedno največji morilec v razvitem svetu. Svetovni dan pa je nastal ravno zaradi tega, da okrepimo zavedanje, da lahko za svoje srce največ naredimo sami, je na novinarski konferenci pred svetovnim dnevom, ki bo 29. septembra, dejal Franc Zalar iz Društva za razvoj srca in ožilja.

Cevc je ob tem pojasnil, da se smernice o zdravi prehrani spreminjajo. Najnovejše ugotovitve po njegovih besedah so, da maščobe niso škodljive, a je pomembno, koliko katerih zaužijemo. Najprimernejša je mediteranska prehrana, a to niso špageti, to je veliko zelenjave, je pojasnil Cevc in poudaril tudi, da se moramo izogibati prevelikim količinam soli.

Po njegovih besedah se odsvetujejo slaščice s transmaščobnimi kislinami. Opozoril je tudi pred nevarnimi sladkorji, ki so zelo zasvojljivi, še “bolj kot kokain”. Sočasno s porabo sladkorja na svetu narašča tudi debelost.

Psiholog Matej Tušak s fakultete za šport pa je poudaril predvsem pomen gibanja. Znak zdrave družbe je po njegovih besedah rekreativen šport, kjer Slovenci nismo pri vrhu.

Kot je poudaril, je treba na tem področju stremeti k sistemskim pristopom in k vzgoji za vrednoto telesne dejavnosti. To vzgojo je treba po njegovih besedah sistemsko implementirati že v vrtce in osnovne šole, prav tako pa je treba pozitivna stališča do telesne dejavnosti privzgajati odraslim in starejšim, ki se doslej v življenju niso dovolj gibali.

Ob tem je Tušak opozoril, da so navade železne srajce in jih je težko spreminjati, a da se moramo potruditi. Tako dandanes po njegovih besedah veliko šolarjev pije vodo namesto sladkih pijač, ki so jih sicer vajeni piti starejši.

V izjavi za javnost društva so sicer zapisali, da je Slovenija uspešna na področju preventive bolezni srca in ožilja in je na dobri poti, da do leta 2025 zmanjša prezgodnjo umrljivost za 25 odstotkov. Toda ljudje še vedno umirajo prezgodaj, glavni razlog pa je nezdrav način življenja, zato v društvu opozarjajo, da je za svoje zdravje odgovoren vsak sam.

Osrednjo prireditev ob svetovnem dnevu srca v društvu pripravljajo v soboto med 9. in 13. uro na Prešernovem trgu v Ljubljani, sicer pa društvo v teh dneh prireditve organizira po vsej Sloveniji, končale se bodo v prvih dneh oktobra.

LEAVE A COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *