Dolgoživi Slovenci: med njimi so tudi superstoletniki!

Dolgoživi Slovenci: med njimi so tudi superstoletniki!

Ambasador slovenskih stoletnikov je v tem trenutku 109-letni Nikolaj Dragoš iz Ljubljane, natančneje iz Vižmarj.

Dolgoživost je zanimiva tema, ker se ve, da je vsem ne bo uspelo dočakati, saj so ključi do visoke starosti še vedno skriti, kljub denarju, ki je bil v to vložen.” Poznavalec stoletnikov Blaž Podpečan

Članek “Med stoletniki v Sloveniji je največ učiteljic, veteranov in neporočenih žensk” si preberite na tej POVEZAVI. Poleg tega socialnega faktorja, pa je prav tako zelo pomemben – prehranjevalni faktor. Vsi ti dolgoživi stoletniki namreč priznavajo, da so v življenju jedli zmerno in zdravo. To pa je vsekakor eden izmed večjih ključev, ki odpirajo vrata do visoke starosti.

In kdo je v tem trenutku uradno najstarejši Slovenec? To je gospod Nikolaj Dragoš, ki bo letos postal superstoletnik, konec avgusta 2017 bo namreč dočakal 110 let! Še danes vitalni gospod Dragoš pa že več let kot recept za dolgo življenje poudarja skromnost, delavnost, aktivnost in vztrajnost ter zmernost in raznolikost pri prehrani.

Katarina Marinič iz Goriške pa je bila do zdaj najdlje živeča Slovenka (umrla je septembra 2010): dočakala je kar 110 let in 307 dni in je bila edina superstoletnica v vzhodni Evropi. Gospa Marinič je bila v življenju vedno prijazna, dobrodušna, dobromisleča in dobronamerna. Pri hrani pa je prisegala predvsem na zelenjavo in majhne obroke.

LEAVE A COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *